Kies je tee

Het kiezen van de juiste tee is soms best lastig. Al helemaal als je niet op je eigen baan speelt. Hoe maak je nou de juiste keuze zonder dat je halverwege je rondje je clubs op marktplaats wilt zetten…

De tees die golfclubs in Nederland vaak hanteren zijn oranje, rood, blauw, geel en wit. Het kiezen van de juiste tee kan veel invloed hebben op jouw succes, golfplezier en speelsnelheid tijdens het golfen. Vroeger maakte men onderscheid tussen jeugd, dames en heren tees. Deze onderscheiding is niet langer van toepassing. De onderscheidende factor zit hem in het spelniveau en afstand die de speler slaat van de tee, ongeacht leeftijd en/of geslacht. Als je van de juiste kleur tee speelt komen sommige hindernissen minder snel in het spel, bereik je met minder slagen de green en maak je meer kans op een par of birdie.

Afstand van de tee is de belangrijkste factor bij de tee-keuze. Er is daarom geen one-size-fits-all voor de tee-keuze, men zal zelf moeten beoordelen welke tee het meest geschikt is voor de speler. Desalniettemin, heeft de NGF-richtlijnen om golfers te helpen om de juiste tee te voor optimaal succes en speelplezier. Slaat iemand tot 125 meter vanaf de afslag met je langste club, dan is de oranje tee de beste keuze. Slaat een golfer tussen de 125 en 160 meter, dan heeft hij of zij het meeste plezier van de rode tees. Slaat iemand verder, dan is blauw (160-190m), geel (190-225m) of wit (>225m) de beste keuze.

 

De NGF heeft nog meer informatie voor wie interesse heeft.