Regel & Etiquette

Ready Golf

Ready Golf is bedacht met het oog op de doorstroming in de golfbaan. De regels van Ready Golf stimuleren je om in vlot tempo door de baan te gaan en ‘slow’ spel te voorkomen. Dit betekent niet dat je je moet haasten, maar wel dat je je bewust bent van een aantal aspecten die invloed hebben op je speeltempo en dat je rekening houdt met andere golfers in de flights voor en achter je. Juist door Ready Golf toe te passen heb je nog voldoende tijd om een slag zorgvuldig voor te bereiden.

Ieder golfer weet vaak wel waarom de flight die voor hem of haar loopt, niet opschiet. Maar weet je ook wat je zelf kunt doen om vlot door de baan te lopen? Maak je misschien te veel oefenswings of zet je je golftas niet handig neer?  Hieronder volgen de belangrijkste tips:

Ready Golf tips:

 • Start van de kleur tee die het beste bij je spelniveau past. Dit verhoogt het spelplezier en bevordert de doorstroming. Hierbij een indicatie:
 • – Oranje: bij een slagafstand tot 125 meter;
  – Rood: bij een slagafstand tussen 125-160 meter;
  – Blauw: bij een slagafstand tussen 160-190 meter;
  – Geel: bij een slagafstand tussen 190-225 meter;
  – Wit: bij een slagafstand vanaf 225 meter.
 • Je hoeft in een flight niet steeds bij elkaar te blijven. Loop richting je eigen bal en let alvast op hoe de hole loopt, op windrichting, op hindernissen e.d., zodat je al helemaal klaar bent om te spelen zodra je aan de beurt bent. Zo kan er snel na elkaar worden geslagen.
 • In de volgende gevallen mag je ‘voor je beurt’ slaan als dat veilig kan:
  – Als jouw medespeler die ‘de eer heeft’ bij de afslagplaats moet wachten op de flight vóór jullie en jij wél alvast veilig kunt afslaan;
  – Als je eerder klaar bent om te slaan dan een medespeler:
  * bijvoorbeeld als een medespeler de bunker nog moet aanharken;
  * bijvoorbeeld als je medespeler bij een lastige slag nog opties moet afwegen:
  – Als je bal na een putt al vlakbij de hole ligt en je hem meteen kan uitholen.
 • Je mag maximaal 3 minuten zoeken naar een bal. Daarna is de bal ‘verloren’, ook als je hem alsnog vindt. In de meeste gevallen is het beter om eerst je eigen bal te slaan en daarna een ander te helpen met zoeken; de ander kan in de tussentijd de bal zelf al gevonden hebben.
 • Zorg ervoor dat je de aansluiting houdt met de flight vóór je. Lukt dat niet, laat dan de wachtende flight achter je voorgaan.
 • Laat snellere flights op een efficiënte manier door: sla met jouw flight af, laat de snellere flight afslaan en doorspelen en volg daarna met jouw eigen flight. En geef de snellere flight zodra dat kan een seintje dat je ze voor laat gaan.
 • Leer jezelf een korte pre-shot-routine aan (staan, oefenswing, slaan). Doe niet langer dan 40 seconden over je routine en je slag.
 • Speel een provisionele bal als de bal verloren of buiten de baan zou kunnen zijn. Je hoeft in dat geval dan niet helemaal terug te lopen.
 • Als je de green nadert, zet je tas/trolley dan in de looprichting naar de volgende hole, zodanig dat de volgende flight alvast kan slaan zonder daarvan hinder te ondervinden.
 • Maak de green meteen vrij nadat is uitgeholed en noteer de scores bij de volgende tee.
 • Kijk goed mee als anderen slaan, dat scheelt zoektijd.

Ready Golf: let op bij matchplay

Bij strokeplay en stableford wordt aanbevolen dat je voor je beurt speelt als dit het tempo bevordert en als het veilig kan. Als je bij deze speelvormen voor je beurt speelt, volgt er geen straf.

Bij matchplay gelden andere regels. Hier is de regel: als je tegenstander voor zijn beurt speelt, mag je eisen dat de slag opnieuw wordt gedaan.

Op golf.nl kan je een filmpje bekijken met Ready Golf-tips.

REGELS & ETIQUETTE

De regels voor etiquette op de baan zijn belangrijk voor veiligheid en het behoud van de baan. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

1. Ga de bunker alleen in en uit vanaf de lage kant om schade aan de rand te voorkomen.
2. Hark de bunker aan en leg de hark terug op de staander om de volgende speler geen hinder te bezorgen en het zand los te houden.
3. Loop niet tussen de bunker en de green door, vooral niet met een trolley, om te voorkomen dat er een ongewenst pad ontstaat.
4. Repareer jouw pitchmark en die van anderen op de green om het gras de kans te geven te herstellen.
5. Plaats uitgeslagen plaggen snel terug om het gras de gelegenheid te geven om te herstellen.
6. Houd ruime afstand tussen je trolley en de green en voorgreen om schade aan het gras te voorkomen waar we chippen en putten.
7. Kies de juiste tee-box voor je spel. De NGF adviseert het kiezen van een tee op basis van de lengte van jouw afslag, maar het kan ook leuk zijn om met de hele groep van dezelfde tee te spelen.

Volg deze richtlijnen om de etiquette op de baan te respecteren en de speelervaring voor iedereen plezierig te maken.

REGEL-, ETIQUETTE- HANDICAPCOMMISSIE

“PLAY THE BALL AS IT LIES, PLAY THE COURSE AS YOU FIND IT,

AND IF YOU CANNOT DO EITHER,

DO WHAT IS FAIR. BUT TO DO WHAT IS FAIR,

YOU NEED TO KNOW THE RULES OF GOLF”