World Handicap Systeem aangepast

Zoals in de vorige nieuwsbrief ook vermeld is per 1 januari het WHS-aangepast. Nieuw is dat voor het aanvullen tot 18 holes een andere berekening wordt gebruikt. De oude berekening gaf vaak onverwachte uitkomsten, dat is nu opgelost.

Op golf.nl staan de veranderingen beknopt uitgelegd. 

De nieuwe berekening geeft over 9 holes een slechter dagresultaat dan de oude berekening. Hoe groot het verschil is tussen de oude en de nieuwe berekening is afhankelijk van jouw handicap. Het komt erop neer dat hoe hoger jouw handicap is, hoe meer stablefordpunten je moet scoren om als dagresultaat jouw handicap te spelen. Een dame met handicap 30,1 die op onze baan de 1e 9 holes speelt moet zelfs al 20 stablefordpunten scoren om precies haar handicap te spelen.

Gevolg van deze aanpassing is dat ieders handicap zal stijgen. Afhankelijk van jouw handicap zullen dit 1 tot ruim 2 punten zijn. De stijging zal in kleine stapjes gaan waardoor het ongeveer 40 scores zal duren voordat het effect geheel is doorgewerkt. Alle reden dus om veel qualifying scores in te dienen.