Vernieuwd wedstrijdreglement

We hebben het wedstrijdreglement vernieuwd en zijn verheugd om deze updates met jullie te delen! Ons nieuwe wedstrijdreglement is samengesteld volgens het voorbeeld dat de NGF aanraadt voor iedere golfclub, met uitgebreide uitleg van hun kant. Vanzelfsprekend mag ieder golfclub zijn eigen accenten leggen en dat hebben we ook gedaan. Zie: Reglementen Wedstrijdcommissie 2024

We willen jullie allemaal aanmoedigen om het reglement grondig door te nemen. Hoewel veel ervan logisch zal lijken of bekend zal voorkomen, zul je toch wellicht enkele nieuwe aspecten ontdekken die je van pas kunnen komen tijdens wedstrijden.

Hier zijn een paar punten die we speciaal onder de aandacht willen brengen:

  1. Een punt van ergernis is het niet komen opdagen voor een wedstrijd (no show) zonder kennisgeving (of zonder adequate kennisgeving). Volgens het nieuwe reglement behouden we ons het recht voor om disciplinaire maatregelen te nemen in dergelijke gevallen.
  1. Het is niet altijd voor iedereen duidelijk, maar het overtreden van de gedragsregels kan het golfplezier bederven. Het nieuwe reglement maakt het mogelijk om sancties op te leggen, tot zelfs uitsluiting aan toe. Onze commissie zal niet als politieagenten door de baan patrouilleren, maar als je je ongemakkelijk voelt of geïntimideerd bent, aarzel dan niet om dit te melden. We zullen dan samen naar een passende oplossing zoeken, met eventueel (oplopende) sanctie.
  1. In het geval dat meerdere spelers een gelijke score hebben en dit tot een prijs leidt, wordt volgens het nieuwe reglement het principe van matching scorecards toegepast. Dit principe kan wat ingewikkeld lijken, maar het komt erop neer dat we de scores van de laatste holes vergelijken. De speler die de laatste holes beter heeft gespeeld, wordt dan als winnaar uitgeroepen.
  1. Golf kent vele regels en tijdens een wedstrijd kan het voorkomen dat spelers samen niet zeker zijn van de juiste handelswijze. Het nieuwe reglement staat uitdrukkelijk toe om een tweede bal te spelen, beide scores te noteren en de situatie aan de commissie of scheidsrechter voor te leggen. Ook raden we aan om foto’s of korte filmpjes te maken, indien dit de situatie kan verhelderen. Deze regel is bedoeld om de doorstroming te verbeteren; lange discussies op de baan kunnen hiermee worden vermeden.

We hopen dat deze updates jullie wedstrijdervaring nog aangenamer zullen maken! Mocht je vragen hebben of meer informatie nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Wedstrijdcommissie