Header foto golfclub

Regelvraag oktober 2018

 

beknopte regels

Als rechtshandige slaat u uw bal richting een laterale waterhindernis, rechts van de fairway. De waterkant is met een beschoeiing afgezet, maar de grond tegen de beschoeiing is wat ingezakt waardoor de beschoeiing boven het gras uitkomt. De bovenkant van de beschoeiing is rood geverfd om aan te geven dat de beschoeiing de grens van de laterale waterhindernis vormt. Uw bal is tegen deze beschoeiing afgeketst en is op één centimeter afstand op het gras blijven liggen waardoor u hem niet kunt spelen. Wat nu?

 1. De beschoeiing is een vast obstakel dus u mag middels een vrije drop uw ligging verbeteren.
 2. De beschoeiing is weliswaar een vast obstakel maar is in de hindernis. Het obstakel mag u daarom niet middels een vrije drop ontwijken.

ANTWOORD

 1. De beschoeiing is kunstmatig en dus een vast obstakel (tenzij de plaatselijke regels aangeven dat dit een integraal onderdeel van de baan is).

Regel 24-2b. zegt over het ontwijken van vaste obstakels: "Behalve wanneer de bal in een waterhindernis of een laterale waterhindernis is, mag een speler de belemmering door een vast obstakel als volgt ontwijken: ..."

Aangezien uw bal een centimeter buiten de laterale waterhindernis ligt, mag u dus middels een vrije drop de beschoeiing ontwijken.

De korte samenvatting van obstakel regel 24 is vaak: "een vast obstakel mag overal middels een vrije drop ontweken worden, behalve in een hindernis". Bij regeluitleg wordt dan als voorbeeld een afwateringspijp in een drooggevallen waterhindernis genomen. Bal en obstakel bevinden zich dan beiden in de waterhindernis. Cruciaal is echter waar de bal ligt. Waar het obstakel zich bevindt is irrelevant.

LET OP: het middels een vrije drop ontwijken van vaste obstakels mag alleen indien de speler er bij zijn stand of swing last van heeft in de redelijke speelrichting en ALLEEN het vaste obstakel er de oorzaak van is dat de stand of de swing niet mogelijk zijn. Als uw voorgenomen slag bijvoorbeeld ook wordt belemmerd door een boom aan de waterkant zodat ook zonder de beschoeiing de boom uw slag onmogelijk had gemaakt, dan mag u het obstakel niet middels een vrije drop ontwijken. Dit geldt ook voor het middels een vrije drop ontwijken van abnormale terreinomstandigheden. Ook als het obstakel op uw speellijn in de weg staat maar geen belemmering vormt voor uw stand of swing (u ligt 2 meter achter een bankje) heeft u geen recht op een vrije drop.

OOK OP LETTEN: als u middels een vrije drop een vast obstakel ontwijkt, geldt weer dat u "de dichtst bij zijnde plek zonder belemmering door het obstakel, niet in een hindernis" letterlijk moet nemen. De bekende "nearest, not nicest point of relief". Resulteert dat in een onspeelbare ligging onder een struik, dan hebt u simpelweg pech gehad. Kijk dus altijd eerst of u beter af bent indien u de bal bij het obstakel onspeelbaar verklaart of de bal in een minder logische richting speelt, in plaats van meteen een vrije drop te nemen.

BEZINT EER GE BEGINT: door de baan mag u uw bal niet markeren en opnemen, tenzij dat is ter identificatie of om de bal elders te droppen. Als u uw bal opneemt om middels een vrije drop een vast obstakel te ontwijken en u plaatst hem terug om toch maar in een andere richting te spelen, dan kost u dat één strafslag wegens een bewogen bal (Regel 18-2).

Regel & etiquette commissie

"PLAY THE BALL AS IT LIES, PLAY THE COURSE AS YOU FIND IT,

AND IF YOU CANNOT DO EITHER,

DO WHAT IS FAIR. BUT TO DO WHAT IS FAIR,

YOU NEED TO KNOW THE RULES OF GOLF"

 

beeldgolf

 

 

GolfbaanDemoKromme Rijn
  • Locatie

   Sportlaan 6
   3981 HP Bunnik

   Tel: 030 - 6562051
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   KvK: 59681586

   Volg ons

    

  • Hoofdsponsor

   Logo vierkant Ekris BMW en MINI